top of page

ACTUEEL

Nienke Dekker, Marcel Grim, Anna Hinse, Marianne Krommenhoek, Pascal Mussen, Aart Schouten, Ellie van der Schriek, Angela Sweerts, Wim Stolk


Met dank aan de Armando Stichting voor het geven van de teksten van Armando

Met dank aan Cherry Duyns voor het gebruik van teksten uit Herenleed.


Armando was een invloedrijke Nederlandse kunstenaar (1929-2018) die bekend stond om zijn rauwe en expressieve werk, waarin thema's als menselijke strijd, natuur en oorlog centraal staan. Zijn schilderijen en tekeningen zijn vaak donker en mythisch, en weerspiegelen de harde realiteit van het bestaan. Armando schreef ook poëzie, romans en essays met existentiële en filosofische thema's, en wordt beschouwd als een van de grootste naoorlogse kunstenaars van Nederland. Een van zijn bekendste werken, het schilderij "Gestalt", benadrukt de relatie tussen de mens en zijn omgeving en roept gevoelens van ontreddering en isolatie op.


De voorstelling, geïnspireerd door Armando's teksten en bewerkt door Bart Kiene en Peter Oskam, verkent het denk- en handelingspatroon van "schuldigen" tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op Armando's eigen ervaringen met kamp Amersfoort, onderzoekt de voorstelling hoe mensen gewelddaden rechtvaardigen en dehumaniseren. Dit leidt tot een kritische reflectie op hoe geweld wordt gerechtvaardigd en hoe de mechanismen erachter ook in hedendaagse politieke retoriek zichtbaar zijn. De voorstelling nodigt het publiek uit om na te denken over de moraal van deze kwesties, zonder een definitief oordeel op te leggen. De zware thematiek wordt op een toegankelijke manier gepresenteerd, wat zeker aanzet tot nadenken. “Het is de schoonheid van het kwaad, de schoonheid die zich in de buik van het kwaad bevindt, die in het  kielzog van het kwaad een plek zoekt om zich aan mij te vertonen, ofschoon ik daar helemaal niet van gediend ben. Deze schoonheid noopt mij het “kwaad” naar het schuldeloze, want amorele domein van de kunst over te hevelen. En zie: het kwaad is geen kwaad meer, het is kunst. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het is waar” Regie - Bart Kiene & Luca Turenhout Vormgeving - Peter Oskam Muziek - Jérõme Garnier Productie & PR - Judy Kaagman Licht & Techniek – Jauwk Ras




Centrum van Cultuur De Drom, Paktuinen 1 in Enkhuizen Vrijdag 25 april & zondag 27 april 2025 – 20:30 uur Vrijdag 2 mei & zaterdag 3 mei 2025 – 20:30 uurTickets zijn te bestellen via www.drom.nl – meer informatie www.tgdrom.nl

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Enkhuizen Het Ondernemersfonds Enkhuizen Het Cultuurfonds SociComM

et dank aan de Armando Stichting voor het geven van de teksten van Armando  

Met dank aan Cherry Duyns voor het gebruik van teksten uit Herenleed.


Kaarten a 15,-- zijn te bestellen via: www.drom.nl


19-05-24, 17:30 | update: 08-06-24, 20:21

© Foto Frank Schoenmaker


Toneel Bijgewoond op zaterdagavond in de Drommedaris te Enkhuizen. Daar weer te zien 22, 24 en 25 mei.


’The Marat-murder’, geschreven door Jurgen Walch en ChatGPT, neemt het publiek mee in het vraagstuk: wat gebeurt er als ’Quenty’ Tarantino na dertig jaar een film maakt met een nieuwe generatie acteurs? Helemaal boven in de eeuwenoude toren, die in 1540 is gebouwd, start het spel meteen bij binnenkomst. Het is de première van vijf voorstellingen op rij en de zaal zit goed vol.

De start lijkt heel even te haperen, maar dit wordt snel hersteld. „Bent u klaar voor de toekomst?”, is de vraag die aan het begin wordt gesteld. Het decor is werkelijk fantastisch: een hoge steiger domineert het toneel, waaronder het werkgebied is van twee wetenschappers die AI-acteurs programmeren, bedienen en onderhouden. Een futuristisch decor met oog voor detail. Ook de techniek is hoogwaardig en brengt het stuk naar een hoger niveau.


Een hoge steiger domineert het toneel. © Foto Frank Schoenmaker


Quenty Tarantino is de regisseur van de cast die alleen uit AI-acteurs bestaat. De nieuwe toekomst geeft een belofte van geen lange draaidagen meer en alleen maar voordeel. Maar is dat echt zo? De monoloog tussen Tarantino en de AI die Murrat speelt, is erg intrigerend. Murrat is een bijzondere verschijning in een fascinerend kostuum. Zij spreekt zonder haar mond te bewegen, haar tekst klinkt door de luidspreker, die door de acteur zelf is ingesproken. Marianne Krommenhoek zet de rol van de regisseur vol verve neer, subliem en zeer overtuigend.

Dertien acteurs zetten met zijn allen sterk en overtuigend spel neer. Het speelvlak wordt goed gebruikt, de dictie is goed, er is interactie met het publiek en het is overduidelijk dat de spelers goed op elkaar zijn ingespeeld en vertrouwen in elkaar hebben. Dit laatste is zeker nodig in een aantal scènes waarin een AI dreigt om te vallen en wordt opgevangen. De slotscène is het hoogtepunt van de avond. Eén minpuntje: eet een AI een broodje pindakaas? Smeren kan, maar een hap nemen is ongeloofwaardig.


Futuristisch theater over de toekomst. © Foto Frank Schoenmaker


Het stuk laat het publiek nadenken, want zijn we eigenlijk wel klaar voor de toekomst? Hoe zou het zijn als het menselijke brein overgezet kan worden op een AI in een perfect gesimuleerde wereld?

Het publiek is enthousiast. „Heel leuk gedaan”, zegt Charlotte, een vriendin van Steven, een van de acteurs. „Een spektakel, toch wel.”

Gert-Jan Klompenhouwer is er om twee redenen. „Ten eerste: mijn vrouw speelt mee, Elly van der Schriek”, reageert hij enthousiast. „Ten tweede ben ik een fervent toneelbezoeker. Het is origineel, verrassend en een actueel thema”, besluit hij.

Of we klaar zijn voor de toekomst? Dat zal de tijd uitwijzen, maar wat zeker is: het publiek heeft genoten van dit spectaculaire theater!

© 2023, Toneelgroep Drommedaris. Deze site is ontworpen door Onno Lubbers van Aim For The Head

bottom of page